Preporuke knjiga

Knjiga Najskrovitiji spomen ljudi, Mohameda Mbugar Sara

Mohamed Mbugar Sar - Najskrovitiji spomen ljudi

9. jul 2024.

Tačke na dnevnom redu danas: 1. Tradicija i individualni talenat (književne grudi bonus) 2. Ko je ko i šta je šta? 3. Književna bolest 4. Od pisanja još niko nije umro (ili možda jeste?) 5. Politika i/ili književnost (i nešto malo o prevodu) Pa da počnemo.

Pročitaj tekst
Knjiga Mlekadžija, Ane Berns

Ana Berns - Mlekadžija

30. jun 2024.

Završila sam knjigu i onda me nije mrzelo da odem do Vladine kancelarije da mu je prepričam, ali evo, pet dana sabiram utiske i smišljam šta da vam napišem, a da nije: AAAAAAAAAAAAAAA! 🙈

Pročitaj tekst
Knjiga Porodične veze, Klaris Lispektor

Klaris Lispektor - Porodične veze

21. jun 2024.

Na početku ove zbirke jedna žena leži popodne u sobi i pokušava da se rashladi. Premda ona halucinira od alkohola, a ja od vrućine, rekla bih da je trenutak odgovarajući za sabiranje utisaka o „Porodičnim vezama“.

Pročitaj tekst
Knjiga Kratka slova, En Karson

En Karson - Kratka slova

18. jun 2024.

Dobila sam nedavno pitanje „odakle početi s upoznavanjem s En Karson“ i, što sam više razmišljala, sve mi je teže bilo da odgovorim jer je fora s En Karson ta da s njom uvek možeš (i moraš) iznova počinjati i neretko počinješ ne od nule, nego od -100.

Pročitaj tekst
Knjiga Lost Children Archive, Valerije Luiseli

Valeria Luiselli - Lost Children Archive

22. maj 2024.

Petog maja sam u dnevnik čitanja zapisala: „da li me pohodi nova istraživačka tema, ajmeˮ, sedmog maja sam oko 2 ujutro zabeležila: „putovanja (pa i kroz tekst) trajuˮ, a dvadeset i prvog maja: „napokon sam završila knjigu, krvareći u krevetuˮ.

Pročitaj tekst
Knjiga Leto, Tuve Janson

Tuve Janson - Leto

3. maj 2024.

Kada sam posegnula za "Letom" Tuve Janson, želela sam nešto umirujuće po svoj u tom trenutku prenadraženi nervni sistem koji ne bi podneo ratne priče, psihološka previranja i dramatične obrte. Setila sam se da je Janson autorka Mumijevih, a taj asocijativni niz je lagan, Mumijevi – priroda – detinjstvo – priroda – mir.

Pročitaj tekst
Knjiga Svet koji nestaje, Činua Ačebea

Činua Ačebe - Svet koji nestaje

26. april 2024.

Najmanje pišem o književnosti van zapadnocentričnog polja (gde god mu bile granice) jer sam zaglavljena između romantizacije Drugosti i prosuđivanja iz ugla zapadnog kanona. Ali onda se setim da je književnost, između ostalog, i susret s nepoznatim i poziv na iskustvo koje izmiče našim pređašnjim aršinima, očekivanjima i svim što kao čitaoci apriorno donosimo i unosimo u tekst.

Pročitaj tekst
Knjiga Srce tako belo, Havijera Marijasa

Havijer Marijas - Srce tako belo

17. april 2024.

Zamislite da znate da se desilo nešto strašno, ali da niste sigurni da li želite da znate šta se zaista dogodilo, iako vas od tog (sa)znanja deli nešto tako banalno kao što je – pitanje.

Pročitaj tekst
Knjiga Žirafin vrat, Judit Šalanski

Judit Šalanski - Žirafin vrat

5. mart 2024.

Ova knjiga je kao popravni iz biologije za sve koji nisu pazili na času. I odmah da razjasnimo – ako vas je ubio Melvil kad govori o ribarenju i brodovima ili Man o nauci, brodogradnji i čemu-sve-ne ili nedajbože mislite da Ljevin kosi na pedeset strana, nemojte gubiti svoje vreme (i potencijalno moje živce kad vidim njanja-Ljevin-kosi-jako-je-dosadno-njanjanja, sorry not sorry).

Pročitaj tekst
Knjiga Nivoi života, Džulijana Barnsa

Džulijan Barns - Nivoi života

20. februar 2024.

Skinula sam „Nivoe života“ s police bez ikakvog predznanja o čemu je reč, sem pomena Sare Bernar i Nadara na poleđini. Očekivala sam Barnsa kakvog volim i poznajem, razigranog, ironičnog, subverzivnog taman toliko da udovolji ukusu šire publike i ne premetne se u eruditsku onaniju, a dobila sam... Ambis.

Pročitaj tekst
Knjiga Divlji iris, Luiz Glik

Luiz Glik - Divlji iris

6. februar 2024.

Luiz Glik je pesnikinja koju ne možete lako čuti u gradskoj buci, niti je zahvalna za usputna čitanja i kratke pauze u danu. Premda poznajem njenu poeziju i od ranije, čitavu zbirku sam čuvala za trenutak mentalnog mira i tišine u prirodi da bih se približila tekstu doslovno se smestivši u njegov ambijent – prostor u kojem ne postoje zgrade, ulice, drugi ljudi, već čovek, nebo, biljka, životinja, zemlja i šta god (vam) se obraća s One strane.

Pročitaj tekst
Knjiga Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate, Nađe Petrović

Nađa Petrović - Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate

21. januar 2024.

Slušala sam pre neki dan Njujorkerov podkast o kritici i kritičarima danas, i poseban utisak ostavio je deo u kojem se pravi razlika između negativne i zlonamerne kritike. Kažu da se ova druga prepoznaje po preziru prema samoj umetnosti o kojoj se govori, gde imate utisak da delo nije imalo šanse ni pre čitanja, unapred je bilo osuđeno na to i takvo mišljenje.

Pročitaj tekst
Knjiga Bonsai, Alehandra Sambre

Alehandro Sambra - Bonsai

30. decembar 2023.

Pročitala sam negde da nijedan pisac ne piše eksperimentalnu prozu do kraja života – to je svojstvo mladosti, ta potreba da se smesti bomba u srce jedne forme i raznese na komade, pa ko preživi. Emilija nije preživela.

Pročitaj tekst
Knjiga Poleti već jednom, Etgara Kereta

Etgar Keret - Poleti već jednom!

10. decembar 2023.

Čitati izraelskog pisca ovih dana pomalo je kao rukovanje bocom dezodoransa ispred smederevca (mogla sam reći kamina, ali neću) – samo sam čekala da mi eksplodira u lice, tražila reči na P i G i tek nakon 100 strana oslobodila sam i sebe i pisca muka.

Pročitaj tekst
Knjiga O, Vilijame!, Elizabet Straut

Elizabet Straut - O, Vilijame!

1. decembar 2023.

Naslov sastava: Kako sam planirala da pročitam feelgood knjigu, pa je postala feelangry, pokrenula ono za šta engleski ima prelep izraz – shitshow (ja ga prevodim kao festival sranja), i na kraju dovela u pitanje moju želju da išta ovde pišem. Dve trećine ove rečenice znate, nećemo ponavljati lekciju ni vi ni ja.

Pročitaj tekst
Knjiga Godine, Ani Erno

Ani Erno - Godine

30. oktobar 2023.

O „Godinamaˮ Ani Erno mogla bih napisati dva osvrta – jedan s premisom „veoma mi se dopaloˮ i drugi „nisam oduševljenaˮ, i ni u jednom ne bih lagala. Iz tog razloga napustiću vrhovni bukstagram kriterijum ovog puta, kriterijum dopadanja, da podsetim i sebe i vas da to nije jedini, a ni najbolji, način da se o knjigama piše.

Pročitaj tekst
Knjiga Tuga je pernato stvorenje, Maksa Portera

Maks Porter - Tuga je pernato stvorenje

27. oktobar 2023.

Svaki put kad pišem o Vrani na Instagramu, i sama sam pomalo trikster – u carstvu lepih fotografija, ja podvaljujem čitaocima vrlo samosvojnu i neuporedivo „ružnu“ književnost, prljavu, lepljivu, crnu i bolnu. Tako da, koga sam preveslala da kupi Hjuzovu „Vranu“, taj je već gotov, a ovo je druga runda.

Pročitaj tekst
Knjiga Moje aveti, Gvendolin Rajli

Gvendolin Rajli - Moje aveti

19. oktobar 2023.

Čitajući Handkea nedavno, osvestila sam da me najviše pogađa književnost koja je na planu pripovedanja bolno nezainteresovana za svog subjekta – taj pristup bezdušne vivisekcije, lišen patosa i distanciran toliko da sam naježila od hladnoće.

Pročitaj tekst
Knjiga Policijski izveštaj, Mari Darjesek

Mari Darjesek - Policijski izveštaj

2. oktobar 2023.

Postoji ona faza u životu, otprilike u srednjoj školi, kad neko počne da sluša istu muziku kao i vi, ili se oblači slično, pa se u vama javi pravednički bes jer vas neko kopira. Celu vašu ličnost iznenada postaje moguće plagirati i stičete utisak da vam je oteto nešto duboko lično. Ako vam je univerzum blagonaklon, to ubrzo prerastete.

Pročitaj tekst
Knjiga Mrtva priroda sa zmajem, Gabi Čutak

Gabi Čutak - Mrtva priroda sa zmajem

30. septembar 2023.

Specifična je situacija kada treba predstaviti debitantsko delo – s jedne strane, vaše oduševljenje bez istorijske distance uvek rizikuje da bude naivno, zbog čega se o debitantskim delima uvek govori s oprezom i nagoveštajima da nas tek očekuje zreli književni glas. S druge strane, vaš prirodni čitalački instinkt nastoji da smesti autora ili autorku u izvesnu tradiciju, da ga osmisli uz pomoć drugih tekstova, a ukoliko se nalazite u mojim cipelama danas, u iskušenju ste i da lovite budućeg čitaoca obećanjem da ga čeka nešto poznato.

Pročitaj tekst
Knjiga Kada prestanemo da razumemo svet, Benhamina Labatuta

Benhamin Labatut - Kada prestanemo da razumemo svet

6. septembar 2023.

Čitala sam nedavno tekst iz neuronauka kako snovi nisu ono što smo dugo mislili da jesu. Nisu (samo) portal putem kojeg naše nesvesno odašilje slike i koje mi onda tumačimo opruženi po kojekakvim sofama, niti fragmenti naših iskustava. Naučnici su primetili da se u REM fazi oči pomeraju levo-desno ispod kapaka i dugo to pripisivali našoj reakciji na slike iz sna, ali zapanjujuće otkriće bilo je da se taj horor-materijal s kapcima odvija i kod novorođenčadi. I kod bebe pacova, i kod bebe veverice i svih beba. Šta sanjaju bebe kad one ne poseduju nikakav iskustveni materijal koji bi uspavani mozak obrađivao?

Pročitaj tekst
Knjiga Ljudska posla, Karin Tuil

Karin Tuil - Ljudska posla

2. septembar 2023.

Ovo je jedna od onih knjiga koje mi anksiozni obožavamo – znaš šta da očekuješ nakon pet strana knjige, sve je izvesno i nema mnogo dileme. To nije zato što je zaplet predvidiv, naprotiv, već zato što su sve knjige savremenih francuskih autora koje sam čitala u poslednjih nekoliko godina napisane po oprobanoj recepturi

Pročitaj tekst
Knjiga Nesreća bez želja, Petera Handkea

Peter Handke - Nesreća bez želja

29. avgust 2023.

Nikad nisam čitala knjigu koja se tako savršeno, potpuno i veličanstveno nadovezuje na odabrani moto s početka. Handke za moto bira Dilanov stih „He not busy being born is busy dyingˮ i ovo je, možda, i jedina metafora koju Handke dopušta u ovoj obimom nevelikoj, a zamahom gigantskoj knjizi o smrti svoje majke.

Pročitaj tekst
Knjiga Troje, Džulijana Barnsa

Džulijan Barns - Troje

14. avgust 2023.

Znate ono kad čitate Dostojevskog, pa vam je jasno da je pisac bio zaljubljen u sve one Dunje i Sonje, plemenite prostitutke i napaćene žene? E, Barns je u ovaj roman-dramu utkao jednog homo ludensa, nesimpatičnog eruditu, visokog, mršavog i privlačnog intelektualca koji otelovljuje fantaziju svih tih kul, zajebanih tipova – možda su materijalno siromašni, ali će se u ime svih marginalaca osvetiti malim, debelim bankarima s punim buđelarom i oteti im ženu.

Pročitaj tekst
Knjiga Odabrane priče, Džona Čivera

Džon Čiver - Odabrane priče

11. avgust 2023.

Pročitala sam 27 knjiga od poslednjeg posta. Ili se barem tako osećam. Čiver i ja družili smo se više od dve sedmice. Premda sam pojedine priče čitala i pre, ovoga puta mi se činilo da je svaka bila celi jedan roman na dvadesetak stranica.

Pročitaj tekst
Knjiga Budući klasici

Antologija - Budući klasici

29. jul 2023.

Ovo je pre svega konceptualno zanimljiv poduhvat – priređivači su sačinili svojevrsnu opkladu s vremenom da su ovo autori i autorke koji će u budućnosti biti prepoznati kao „klasiciˮ 21. veka. Da li išta u 21. veku postaje klasik onako kako smo to do sada društveno prihvatali, nisam sigurna, ali to nije ni važno. Ova antologija je sjajan način da se upoznate s autorima iz različitih zemalja, različitih godina i kulturne pozadine.

Pročitaj tekst
Knjiga Lepota muža, En Karson

En Karson - Lepota muža

20. jul 2023.

Neko bi možda rekao da ovo i nije poezija – En Karson je „Lepotu mužaˮ nazvala „pesničkim esejom u 29 plesova tangaˮ, i stvarno se čitav pesnički tok okreće, uvrće i naglo skreće u raznim čvorištima. A to kako čak i kad pomislim da nema više „čistih žanrovaˮ ona uspeva da proširi definiciju hibridnog, to bi mogao biti i zaseban post (ali taj pišem kad joj dodele Nobela).

Pročitaj tekst
Knjiga Američka pastorala, Filipa Rota

Filip Rot - Američka pastorala

12. jun 2023.

Ovaj roman treba da dolazi s upozorenjem osobama s opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Završila sam ga pre dva dana i intenzivno mi okupira mozak dok se tuširam (ko je Rita Koen, šta je Rita Koen), a tad mi je uglavnom zakazana egzistencijalna kriza s maskom za kosu.

Pročitaj tekst
Knjiga Stripoterapija, Ane Petrović

Ana Petrović - Stripoterapija

2. jun 2023.

Prošlog jula sam od prijateljice dobila bullet journal i uskoro će biti godinu dana kako ga uredno popunjavam – od običnog planiranja do beleženja raspoloženja, ideja, filmova i knjiga i svega što mi padne na pamet. Osobenost ovakvog planera jeste što je prazan i onaj ko popunjava može da ga dizajnira po svojoj volji. Uzevši u obzir da sam ja među onima ’mnogo htela, mnogo započela’, iznenadila sam se što mi se navika popunjavanja odmah ’primila’.

Pročitaj tekst
Knjiga Forsiranje romana-reke, Dubravke Ugrešić

Dubravka Ugrešić - Forsiranje romana-reke

29. maj 2023.

Roman-reku valja zamisliti kao književni prostor (soc-mulj u mojoj nomenklaturi) u kojem plivaju razni somovi (brkati i debeli) i somići (takoreći, pesnici-igračke), balavci (iz roda Ichthyus Infantilus Vanitosus), krkuše i jegulje raznih vrsta, i sve to nesvesni poluvidljivih mreža koje ih love, raspoređuju i ubijaju, shodno okolnostima.

Pročitaj tekst
Zbirka pesama Vrana, Teda Hjuza

Ted Hjuz - Vrana

26. maj 2023.

Vrana je i trikster i pesnik i čovek i nečovek i lutalica i ptica i mit i ne-mit i nakaza i božanstvo i mnogo toga što mitotvorna poezija, poput Hjuzove, dozvoljava Vrani da (ne) bude.

Pročitaj tekst
Knjiga Voz M, Peti Smit

Peti Smit - Voz M

17. maj 2023.

U poslednje vreme primećujem kako postoji izvestan korpus dela, bez obzira na generaciju čitalaca, prema kojem se raspoznajemo kao „naši“ po liniji sentimenta. Peti Smit čita Murakamija, nosi kamenje na Ženeov grob, razmišlja o Akutagavinom samoubistvu pijući kafu u Tokiju i posvećuje nekoliko stranica Silviji Plat, „Arijeluˮ i njenom grobu. Do kraja rečenice vam je sigurno bilo jasno što smo Peti Smit i ja „naše“. 😊

Pročitaj tekst
Knjiga Izdaleka blizu, Rebeke Solnit

Rebeka Solnit - Izdaleka blizu

20. april 2023.

Kad bi postojao neki neurozapis načina na koji moj mozak skače s teme na temu, ubrzanjem od oko 100 misli/min2, imam opravdanu sumnju da bi njegova struktura izgledala kao ova knjiga.

Pročitaj tekst
Knjiga Koljka i Sašenjka, Uglješe Šajtinca

Uglješa Šajtinac - Koljka i Sašenjka

7. april 2023.

Šta Mitar Mirić, banatska kokoška Ebigejl i Puškin imaju zajedničko? Roman „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca. Ne znam da li se sećate, ali nekada su nastavnici srpskog u osnovnim školama voleli da daju onu vežbu s pet nasumičnih reči koje morate iskoristiti u sastavu. Uglješa Šajtinac je, nekom magijom, uspeo da ta (prividna) nasumičnost funkcioniše, i to u romanu odraslog čoveka, i to na svega 150 strana (prelepog!) džepnog formata.

Pročitaj tekst
Knjiga Nebulozni poslovi, Dejvida Grejbera

Dejvid Grejber - Nebulozni poslovi

27. mart 2023.

„Nebulozni poslovi“ Dejvida Grejbera bili su povod za prvi live s @_zbezana, koja je i glavna optužena za moje prekoredno čitanje ove knjige (kao da nekakav red postoji i u njega verujemo, jelte). No, pošto verujem da se knjige biraju prema tome koja nas tih dana bocne, Grejber i ja smo se družili čitavih nedelju dana.

Pročitaj tekst
Knjiga Vlastelinstva, Bojana Vasića

Bojan Vasić - Vlastelinstva

16. mart 2023.

Davno sam pročitala u nekom Prustovom tekstu ili tekstu o Prustu, ne sećam se tačno, da duga rečenica mora pratiti ritam sistole i dijastole, udaha i izdaha, i onda zaista neće ubiti čitaoca dok ne dospe do tačke. Prošlo je mnogo vremena od Prustovih rečenica, pa smo tako dobili Bernhardovo ronjenje na dah, pa ko preživi, ili Krasnahorkaijeve jednopotezne romane. No, rekla bih da i tad postoji unutrašnja logika njihove rečenice zbog koje… Pa, preživite do kraja (upozorenje: savetuje se čitanje na sopstvenu odgovornost i autorka ovog teksta ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju egzistencijalna krize nakon čitanja).

Pročitaj tekst
Knjiga U mraku, Ane Bolave

Ana Bolava - U mraku

28. februar 2023.

Prvi stihovi ikada koje sam svojevoljno zapamtila su oni s početka Šimićeve pesme „Bolesnik“: „Moje je tijelo bolesno / i žudi tihu jednu bolnicu. Bolnica bez šuma i bez grada / u praznom blijedom danu …“ A čudne su bolesti tela i, premda ću uvek pamtiti Manove opise tuberkuloze kroz prizore Marusjinih grudi ispod čije lepote trule pluća, ili opis duge i mučne smrti Ljevinovog brata Nikolaja od iste bolesti, čini mi se da joj spisateljice i pesnikinje pristupaju na meni bliskiji način.

Pročitaj tekst
Knjiga Think small, Dominika Imzenga

Dominik Imzeng - Think small

21. februar 2023.

Ovo je priča o tome kako je talentovani Jevrejin napravio američku ikonu od Hitlerovog automobila. Dobro, Bil Bernbah nije bio sam, ali jeste započeo revoluciju u marketingu. Volkswagen buba nije zaista bio Hitlerov automobil, ali legenda kaže da je Hitler lično napravio prvi nacrt ovog automobila. No, s 23,5 miliona prodatih primeraka, ovaj automobil ne samo da je američka ikona, već i četvrti najprodavaniji auto svih vremena. (I najlepši auto na svetu, kažem ja.)

Pročitaj tekst
Knjiga Tirza, Arnona Grunberga

Arnon Grunberg - Tirza

18. februar 2023.

Imala sam utisak da me je neko (čitaj: pisac) ščepao za vrat i nabio mi nos u ovu priču. Džabe sam se batrgala i želela da pobegnem, skrenem pogled, nije mi uspelo – pročitala sam je za dva dana, što mi se retko dešava (posebno ne s knjigama od 450 strana!), a pritom sam i putovala, radila na tezi i sijaset nekih drugih stvari.

Pročitaj tekst
Knjiga Bekima Sejranovića, Tvoj sin, Huckleberry Finn

Bekim Sejranović - Tvoj sin, Huckleberry Finn

8. februar 2023.

Ima Žižek jedan ludi video (a kako drugačije) u kojem kaže: ’I like to live in a society where you do whatever you want. Just please don’t express yourself too much.’ I potom nastavlja u svom maniru, i kaže kako smo najizveštačeniji onda kada deluje da smo „eksplodiraliˮ, da je iz nas pokuljala bujica gadosti i svega onoga što bismo kontrolisali u uobičajenim okolnostima. E, sad, što vam pišem o Žižeku (sem što me uvek zabavlja da pišem o Žižeku) – ovaj njegov video imala sam u glavi čitajući poslednjih pedesetak strana Sejranovićevog romana.

Pročitaj tekst
Knjiga Priručnik za čistačice, Lusije Berlin

Lusija Berlin - Priručnik za čistačice

2. februar 2023.

Najbolja čitalačka preporuka su mi oštro polarizovani utisci i odmah moram da vidim o čemu se tu radi. Kad još naiđem i na afektirane, negativne utiske, ovog puta i podrugljive, zanima me šta to piše u knjizi što navede ljude na skoro pa ljutnju što su pročitali delo. Ukratko, bila sam spremna na čitalački mazohizam.

Pročitaj tekst
Knjiga Sestre, Dejzi Džonson

Dejzi Džonson - Sestre

16. januar 2023.

Sve vreme sam, čitajući ovu knjigu, razmišljala da li zaista želim da znam šta likovi prećutkuju. Imala sam dve teorije, a odgovor je, ispostavilo se, negde između. Da li sam njime bila zadovoljna kao čitateljka, saznaćemo zajedno u nastavku jer je ovaj tekst(ić) zamišljen kao rasplitanje misli.

Pročitaj tekst
Knjiga Černobiljske jagode, Vesne Goldsvorti

Vesna Goldsvorti - Černobiljske jagode

14. januar 2023.

Pokušala sam da napišem utiske o delu, ali sam shvatila da su „Černobiljske jagode“ sve vreme vodile sopstveni dijalog s pisanjem Ani Erno u pozadini mog komparativno-deformisanog mozga. Ovo je kratka priča o tome.

Pročitaj tekst
Knjiga Jesen, Ali Smit

Ali Smit - Jesen

6. januar 2023.

Jesen je vreme umiranja, ali Ali Smit zna da ništa ne umire lako – ni ljudi, ni ideje, ni istorija, i sve ono što je na početku „Zime“ bilo mrtvo, ovde se još uvek batrga u veličanstvenoj kakofoniji sadržaja.

Pročitaj tekst
Knjiga Zaposednutost, Ani Erno

Ani Erno - Zaposednutost

4. januar 2023.

Ima li francuska književnost još nešto da kaže o ljubomori posle Prusta? To je bilo moje pitanje kad sam prelistavala Rob-Grijeovu „Ljubomoru“, a nametnulo se i sada kad sam čitala Ani Erno. Pritom, nisam pošla od pretpostavke da samo jedan autor može obraditi određenu temu, ali s obzirom na takmičarski duh Ani Erno-junakinje ovog romana, nisam mogla da se ne zapitam s kim se Ani Erno-književnica „takmiči“. Ako je Prust, imam loše vesti za vas.

Pročitaj tekst
Knjiga Fizika tuge, Georgija Gospodinova

Georgi Gospodinov - Fizika tuge

25. decembar 2022.

Pesnik zarobljen u telu romanopisca, Minotaur u podrumu sopstvene (arhetipske) podsvesti, bik proboden u koridi, hvatač priča i (de)konstruktor mitova – to je Gospodinov, tj. Gaustin, tj. Minotaur, tj. svoj deda i svoj otac, tj. dinosaurus i ginko biloba, putujući nekromant i „enkapsulator“ nevidljivih Priča i pričica.

Pročitaj tekst
Knjiga Four Thousand Weeks, Olivera Burkemana

Oliver Burkeman - Four Thousand Weeks

20. decembar 2022.

Ne volim kad mi neko kaže „Dajana, ovo moraš pročitati“ jer je onda velika verovatnoća da neću – ja to vidim kao provodadžisanje, a tako se još nikada nisam zaljubila. Svi dobri (književni i oni drugi) susreti dešavaju se slučajno i imaju element spontanosti, te ja tako i biram šta ću čitati.

Pročitaj tekst
Knjiga Novela o šahu, Štefana Cvajga

Štefan Cvajg - Novela o šahu

18. decembar 2022.

„Novela o šahu“ možda je nevelika obimom, ali idejnom kompleksnošću prevazilazi mnoga dela od više stotina strana, te ne bih rekla da je ovo delo koje treba pročitati za popodne i sutra odmah nastaviti s nečim drugim. Napominjem ovo jer, ukoliko ste (nesrećnim slučajem) prijemčivi za ovakve teme, one bi mogle ostati s vama duže no što biste želeli.

Pročitaj tekst
Knjiga Reci vatra, Selme Asotić

Selma Asotić - Reci vatra

14. decembar 2022.

Selma Asotić je, prema mom ličnom senzibilitetu, među pesnikinjama koje znaju s kakvim nasleđem imaju posla i šta je En Sekston mislila kad je pisala o „crvenim cipelamaˮ koje nastavljaju da plešu i onda kada ruke otpadaju, a glave se kotrljaju. To žensko pesničko breme takvo je da ne dozvoljava lajt stihove s niskim procentom krvi – ni svoje, ni one tuđe, prolivene na svim kontinentima i kroz čitavu istoriju.

Pročitaj tekst
Knjiga Faktologija, Hansa Roslinga

Hans Rosling - Faktologija

4. decembar 2022.

Faktologija je ideja da ćemo svet razumeti ukoliko budemo posedovali pravovremene i tačne informacije, a ova knjiga pokazuje da one postoje, ali ne tamo gde očekujete da ih nađete. Ne postoje u medijima, udžbenicima, među dobitnicima Nobelove nagrade ili na stolovima svetskih lidera, ali postoje u grafikonima koji ostaju nevidljivi široj populaciji. Rosling na temelju tih podataka kreira sliku sveta koja je umnogome drugačija od zvaničnog diskursa – neko bi rekao, poprilično optimistična.

Pročitaj tekst
Knjiga Persepolis, Marđan Satrapi

Marđan Satrapi - Persepolis

28. novembar 2022.

Ima Hans Magnus Encensberger jednu sjajnu pesmu, „Rat, kaoˮ u kojoj se ne pominje rat, ali sve je rat – i način na koji zveckaju metalni ključevi u džepovima onih koji imaju moć da zaključaju, i blesak krhotina pivske flaše, i miris telohranitelja na aerodromima.

Pročitaj tekst
Knjiga Linkoln u bardu, Džordža Sondersa

Džordž Sonders - Linkoln u bardu

26. novembar 2022.

Retkost je naići na knjigu koja je dobila Bukerovu nagradu, a da na Instagramu ne postoji poplava objava o njoj. To mi je bilo dovoljno intrigantno po sebi, te sam je pre nekoliko meseci kupila, da čami u onoj gomiletini, sve dok je vi niste izglasali pre nedelju dana. Nakon nekoliko dana razmišljanja o pročitanom, možda imam odgovor na pitanje zašto ne iskače iz frižidera.

Pročitaj tekst
Knjiga Samo sam svirao tango, Kristofa Hajna

Kristof Hajn - Samo sam svirao tango

14. novembar 2022.

Neretko mi se desi da bacim pogled na film koji me zanima, i steknem utisak da ni ne moram više da ga gledam, dobila sam digest verziju. E, upravo to me je iznenadilo u opisu zapleta ovog romana na poleđini – sve je dato, i ono s pete i ono s devedesete strane, a roman ih ima svega sto pedeset.

Pročitaj tekst
Knjiga Ovo vrijeme sada, Semezdina Mehmedinovića

Semezdin Mehmedinović - Ovo vrijeme sada

4. novembar 2022.

Čitanje zbirke kratkih priča, fragmenata i crtica, „Ovo vrijeme sada“ odaje utisak da još uvek postoji stvaralačka svest izuzeta od kapitalističkog recikliranja ljudi i njihovih priča, tako da poželite da vas je pisac jednom sreo jer bi od vaše priče napravio jednu od tih anegdota koja se godinama prepričavaju.

Pročitaj tekst
Knjige Roman kratkovidog adolescenta i Gaudeamus, Mirče Elijadea

Mirča Elijade - Roman kratkovidog adolescenta & Gaudeamus

21. oktobar 2022.

Ne znam kakva sam očekivanja imala, možda sam verovala da će odmah na prvim stranama progovoriti čovek zagrižen za religiju i mistiku. Zatekla sam tinejdžera kojeg hormoni vode kroz bolan proces sazrevanja, megalomana uverenog u to da ga čeka velika karijera, neshvaćenog genija, kako sam sebe vidi, među mediokritetskim društvom u Bukureštu pre sto godina.

Pročitaj tekst
Knjiga Bengalska noć Maitreji, Mirče Elijadea

Mirča Elijade - Bengalska noć Maitreji

20. oktobar 2022.

Čitanje sam započela duboko razočarana Elijadeovom ličnošću, ali ne i njegovom književnom veštinom. Da nije posedovao vanrednu veštinu, ne bi ni uspeo da izvede magiju da se ove knjige prevode, slave i hvale. Da nije bio stvarni Hambert Hambert, verovatno bi bio u udžbenicima na odseku za kriminalistiku.

Pročitaj tekst
Knjiga Mladost bez mladosti, Mirče Elijadea

Mirča Elijade - Mladost bez mladosti

19. oktobar 2022.

„Mladost bez mladosti“ pročitala sam sat vremena pre no što kuckam ovo, pod snažnim utiskom prethodnog romana. Pročitala sam ga odmah jer sam želela da Elijade uradi nešto, bilo šta, da opere delić sebe da bi oprao i delić naše kolektivne savesti koja mu danas daje počasne doktorate.

Pročitaj tekst
Knjiga Zima, Ali Smit

Ali Smit - Zima

10. oktobar 2022.

Ako ste neko ko se tek upustio u čitalačke avanture, Ali Smit će vam svojim nonšalantnim šaranjem po žanrovima i stilovima poput iskusne kustoskinje pokazati šta sve književnost može (spoiler alert - može sve).

Pročitaj tekst
Knjiga Povremena poput vikend-naselja, Maše Seničić

Maša Seničić - Povremena poput vikend naselja

3. oktobar 2022.

Da li knjiga treba da bude estetski poželjna kao predmet? Da li estetika stranica kompromituje kvalitet sadržaja ili doprinosi našem iskustvu čitanja? To je tema o kojoj razmišljam u poslednje vreme, a mislim da je zbirka „Povremena poput vikend-naseljaˮ Maše Seničić odličan temelj za takav razgovor.

Pročitaj tekst
Knjiga Sva naša tela, Georgija Gospodinova

Georgi Gospodinov - Sva naša tela

1. oktobar 2022.

Završila sam čitanje Gospodinova s velikim osmehom – u pogovoru je opisao svoje prič(ic)e isto kao i ja kad smo započeli s čitanjem, kao ronjenje na dah. Udahneš i držiš udah do kraja. Ili se udaviš negde na pola.

Pročitaj tekst
Knjiga Knjiga plača, Heder Kristl

Heder Kristl - Knjiga plača

21. septembar 2022.

Brodski je jednom, u naletu samodopadljivosti, rekao kako vrhunsku prozu mogu da pišu samo oni koji umeju da napišu stih. Na stranu njegova ljubav prema ovakvim nasumičnim „aksiomimaˮ, rekla bih da je Heder Kristl magična upravo jer pripada prozaistkinjama iz reda pesnikinja, poput Silvije Plat kojoj je posvećena nekolicina fragmenata ove neobične knjige.

Pročitaj tekst
Knjiga I druge priče, Georgia Gospodinova

Georgi Gospodinov - I druge priče

14. septembar 2022.

Stigle su mi tri knjige Gospodinova pre neki dan – „Sva naša telaˮ, koju čitamo zajedno na Instagramu od 26. septembra, „Fizika tugeˮ, kojoj sam se neizmerno radovala, ali ju je dečko ugrabio pre mene i sad mi preti spojlovanjem, i knjiga o kojoj vam danas pišem i, kao što vidite, jedini izbor koji sam mogla da napravim.

Pročitaj tekst
Knjiga Priča za biće vremena, Rut Ozeki

Rut Ozeki - Priča za biće vremena

14. septembar 2022.

Postoje romani sa svetovima koje je teško napustiti. Potom, kad vas poslednja stranica na to prisili, još je teže nešto napisati jer nemate otklon od pročitanog – ali, ovo neće biti metaosvrt, ne brinite. Samo sam htela da se ogradim od kvaliteta napisanog jer sam jedva čekala da vam pišem, a sad mi deluje da ima toliko toga da se kaže – neću vam ni „toliko toga“ reći jer ne želim da vam oduzimam vreme koje biste mogli potrošiti da odete do knjižare/biblioteke i obezbedite sebi primerak ove knjige. Ovaj prikaz možete čitati usput, samo pazite na saobraćaj.

Pročitaj tekst
Knjiga Sahranite me iza lajsne, Pavela Sanajeva

Pavel Sanajev - Sahranite me iza lajsne

7. septembar 2022.

Kad pročitam da je nešto „tragikomično“, znam da je to pridev da bi se čovek prevario pred nečim suštinski tragičnim – ali me je naslov, koji me je, znam, površna sam, i privukao inicijalno, ipak naveo da pomislim da će ovog puta biti više komično nego tragično. Place your bets, pa da vidimo jesam li bila u pravu!

Pročitaj tekst
Knjiga Normalni ljudi, Sali Runi

Sali Runi - Normalni ljudi

31. avgust 2022.

Baš ne želim da zvučim kao 'ja sam ovo radila pre svih', ali stvarno jesam - u vreme kad je ovaj prikaz nastajao, knjiga Sali Runi bila je još vruća od štampanja. Nakon toga, bilo je mnogo različitih čitanja, a u nastavku sledi jedna drugačija forma prikaza i moji razlozi, ovde verovatno između redova, za čitanje Sali Runi. Spremite se, dug je i školski!

Pročitaj tekst
Knjiga Izabrane pesme, Herberta Zbignjeva

Zbignjev Herbert - Izabrane pesme

28. avgust 2022.

Tokom godina selila sam se dvocifren broj puta, i uvek sam morala da odaberem koje knjige ću ostaviti u sobi kod mame, a koje će stati na minijaturne police, klub stolove i nekad čak i krevete (da, spavala sam sa Žižekom, grozno). Zbirka o kojom danas želim da vam pišem među onima je oko kojih nikada nije bilo dileme – išla je svuda sa mnom i, ukoliko bi mi neko tražio da odaberem samo deset knjiga koje ću sačuvati iz svoje biblioteke, ona bi nesumnjivo bila jedna od njih.

Pročitaj tekst
Knjiga Sedma funkcija jezika, Lorana Binea

Loran Bine - Sedma funkcija jezika

26. avgust 2022.

Činjenica da je Bine svoju ciljnu publiku našao među malobrojnijima nego hipotetički pisac koji piše o fudbalu ne bi smelo da bude razlog za karakterizaciju ove knjige kao ’pretenciozne’, te sam presudila u korist drugih prideva - igriva, zabavna, satirična, intelektualna, blesava, sumanuta na trenutke, perverzna i subverzivna.

Pročitaj tekst
Knjiga Arijel, Silvije plat

Silvija Plat - Arijel

23. avgust 2022.

„Stakleno zvonoˮ sad je već postalo deo masovne kulture (nemam ništa protiv, da se razumemo odmah). Ali poezija? Znamo, naravno, ona je pre svega pesnikinja. Znamo i da ju je proslavila posthumno objavljena zbirka „Arijel“. Ali ono što ne znamo i ne očekujemo, ukoliko se oslanjamo samo na slavu, jeste da je Silvija Plat pisala izuzetno hermetičnu poeziju.

Pročitaj tekst
Knjiga Sezona uragana, Fernande Melčor

Fernanda Melčor - Sezona uragana

14. avgust 2022.

Neko je napisao „sad ću morati mesec dana samo da gledam Diznijeve crtane posle ove knjige“ ili, što bi moja mama rekla, „ma je l’ ti baš moraš da čitaš te grozote, je l’ te neko tera puškom da to čitaš?“ Izgleda da baš moram.

Pročitaj tekst
Knjiga izabranih pesama Roberta Louela

Robert Louel - Izabrane Pesme Roberta Louela

7. avgust 2022.

Izuzetno mi je teško da pišem o Louelu jer mi je njegova ličnost odbojna. Znate na šta mislim? Razumete kvalitet napisanog, jasno vam je da je pred vama jedan od najboljih američkih pesnika, ali vam je istovremeno jasno i da je bio odvratan prema svima oko sebe, sebičan, egocentričan, nasilan i destruktivan.

Pročitaj tekst
Knjiga Žabe, Mo Jen

Mo Jen - Žabe

3. avgust 2022.

"Iako se ne bih usudio reći da ćete, jednom kada shvatite politiku planskog rađanja, moći da razumete Kinu, ipak, ukoliko to pitanje ne shvatite, ne biste smeli da tvrdite da Kinu razumete." - Mo Jen

Pročitaj tekst
Knjiga Beli Šum, Dona DeLila

Don DeLilo - Beli Šum

17. jul 2022.

Glasno sam se smejala jednom komentaru na Beli šum na Goodreads-u. Čitalac je napisao - Kakvi su ovo dijalozi, kako je moguće da iko ovo čita, ovo je sve neprirodno, niko tako ne priča?! I čovek je u pravu, stvarno niko ovako ne priča.

Pročitaj tekst
Knjiga Elizabet Finč, Džulijana Barnsa

Džulijan Barns - Elizabet Finč

3. jul 2022.

Baš retko imam običaj da nakon čitanja knjige odmah bacim pogled na recenzije jer uglavnom čekam da mi se dovoljno slegnu utisci da ne bi bili kompromitovani tuđom percepcijom. Ovoga puta nisam odolela jer sam imala neodređen osećaj da se ovo savremenoj kritici ne bi dopalo i bila sam u pravu.

Pročitaj tekst
Knjiga Nevidljivi Gradovi, Itala Kalvina

Italo Kalvino - Nevidljivi gradovi

30. jun 2022.

Lako bi mi bilo prodati i fašistički manifest s ovakvim koricama, da budem iskrena, pa sam se (površno) baš radovala kad je stigla knjiga, lepo ju je gledati. E, sad, da li ju je jednako lepo čitati – na to nisam sigurna da imam jednostavan odgovor.

Pročitaj tekst
Knjiga Stvarni život, Margerit Diras

Margerit Diras - Stvarni život

27. jun 2022.

Margerit Diras piše o ženskoj želji tako da i danas mogu da zamislim „srpske domaćine” kako se zgražavaju – želje njenih junakinja neretko su agresivne, čulne do ekstremnih granica, svesno upletene u borbi za (seksualnu) moć među polovima.

Pročitaj tekst
Knjiga Sveće gore do kraja, Šandora Maraia

Šandor Marai - Sveće gore do kraja

20. jun 2022.

Marai piše o moći interpretacije u ovom kratkom romanu, o mehanizmima u nama koji od pojedinačnih događaja pletu čitave lične mitologije koje potom postoje nezavisno od samog spleta okolnosti i čija snaga naraste do takvih razmera da ne postoji nijedna ravan (svakako fiktivne) stvarnosti koja bi im se mogla suprotstaviti.

Pročitaj tekst
Knjiga Simultano, Ingeborg Bahman

Ingeborg Bahman - Simultano

6. jun 2022.

Od neke osamnaeste godine vodim detaljne dnevnike čitanja, posebno iz perioda kada sam učila, jela, spavala i živela u čitaonicama Matice srpske. Ispisala sam preko deset svezaka mikrorukopisom, ali i danas, kada spremam neki rad za fakultet ili želim da se podsetim delova nekih knjiga, posežem za tim beleškama i nikada me nisu izneverile. Sve do danas.

Pročitaj tekst
Knjiga Hladnokrvno, Truman Kapote

Truman Kapote - Hladnokrvno

2. jun 2022.

Pominjala sam kako tražim nešto bez trunke lirskog jer sam preterala s lirskim romanima i poezijom u poslednje vreme, pa je napokon na red došao Kapote i, uprkos što na policama u biblioteci stoji u sekciji NON-FICTION, njegov ROMAN „Hladnokrvno”.

Pročitaj tekst
Knjiga Godina magijskog mišljenja, Džoun Didion

Džoun Didion - Godina magijskog mišljenja

19. april 2022.

Ponekad pre čitanja knjige volim da zavirim na Goodreads jer tamo ima baš raznolikih utisaka i zapalo mi je za oko koliko negativnih komentara polazi od klasne kritike – autorka je nedvosmisleno povlašćena, vozi se avionom po Americi svaki čas, jede i odseda u Ritz-u, i stoga, ona nema prava da se žali, njeno tugovanje i oplakivanje su kvalitativno drugačiji od žalosti obespravljenog radnika ili vas, ili mene.

Pročitaj tekst
Knjiga Trideseta godina, Ingeborg Bahman

Ingeborg Bahman - Trideseta godina

16. april 2022.

Danima pokušavam nešto da napišem, pa se dvoumim ima li smisla išta govoriti, možda samo kupiti 100 primeraka i slati ljudima na adrese, pošto Ingeborg Bahman ne samo da zastupa „svoju stvar” s vanrednom lucidnošću, već to čini s toliko neke perfidno-nežne ubedljivosti da me danima progone neke rečenice iz ove zbirke priča.

Pročitaj tekst
Knjiga Raskršće, Džonatana Frenzena

Džonatan Frenzen - Raskršće

5. april 2022.

„Raskršće” je napisano po recepturi „Korekcija” – porodični roman koji prati ključne trenutke u životu protagonista koji su generacijski, duhovno i emotivno razjedinjeni. Premda volim kada u delima istog autora ponovo otkrijem poznati glas, ne mislim da je to uvek nužno vrlina, a u „Raskršću” mi je na trenutke smetao efekat „već viđenog” i nekakva novootkrivena potreba za teatralnom dramatizacijom događaja.

Pročitaj tekst
Knjiga Zapisi o prodavcu krvi, Ju Hua

Ju Hua - Zapisi o prodavcu krvi

4. april 2022.

Ju Hua je među retkim kineskim piscima koji kritikuju vlast, a uspeva ne samo da opstane na književnoj sceni koja je izuzetno velika u Kini (prema istraživanjima, Kinezi su narod koji najviše čita), nego da se nametne i kao jedan od vodećih savremenih pisaca.

Pročitaj tekst
Knjiga Ulica Katalin, Magde Sabo

Magda Sabo - Ulica Katalin

25. mart 2022.

Do nekih knjiga me vode pisci, do nekih preporuke, a do ove me je dovelo ime prevodioca Marka Čudića, čiji rad na prevodu Lasla Krasnahorkaija neizmerno cenim i zahvalna sam mu na svakoj glavobolji koju je nesumnjivo imao dok ga je prevodio.

Pročitaj tekst
Knjiga Autobiografija crvenog, En Karson

En Karson - Autobiografija crvenog

19. mart 2022.

Poezija stoji na samom izvoru književnosti, a i danas, kada je masovno proterivana u podrume (u Laguni) ili police za koje su vam potrebne merdevine (Vulkan), predstavlja suštinu onoga zbog čega ostajem trajno zaljubljena u čitanje – čak i mizerni tiraži od 300 do 500 primeraka ne obeshrabruju pesnike i pesnikinje i prevodnu poeziju, te opominju da, uprkos svemu, postoji nešto plemenitije od broja prodatih primeraka.

Pročitaj tekst
Knjiga Na osami blizu mora, Zorana Ferića

Zoran Ferić - Na osami blizu mora

16. mart 2022.

Nekako se zadesilo da ovih dana pogledam „Leto kada sam naučila da letim” i čitam Ferićev, uslovno rečeno, „razlabavljen” roman-zbirku, „Na osami blizu mora”, te su se saharski dani (kako Tanjug javlja) pretvorili u sunčana leta na Hvaru i Rabu što, priznajem, nije loše za jedan babamartovski period usred prašnjavog grada.

Pročitaj tekst
Knjiga Korekcije, Džonatana Frenzena

Džonatan Frenzen - Korekcije

26. februar 2022.

Mnogi će reći da je ovo roman o „promašenim“ likovima, ali to je stav koji zavisi od toga gde se postavlja „centar” u odnosu na koji je moguće omašiti.

Pročitaj tekst
Knjiga Dnevnik druge zime, Srđana Valjarevića

Srđan Valjarević - Dnevnik druge zime

5. februar 2022.

Kada mnogo ljudi čijem ukusu verujem hvali neku knjigu, odlažem da je pročitam jer znam da ću se po svaku cenu truditi da se i meni dopadne. Ako se to, pak, ne desi na prvu loptu, onda ću nakon čitanja, kroz naknadnu refleksiju, ipak pokušati da pronađem Nešto, u strahu da sam propustila ono ključno. Ukratko, ja sam anksiozna čitateljka, ima nas i takvih.

Pročitaj tekst
Knjiga Okretište, Damira Karakaša

Damir Karakaš - Okretište

30. januar 2022.

Damir Karakaš je, sve do ove knjige, bio jedan od onih pisaca koje neizmerno cenim, uredno pročitam svaki njihov novi roman, ali se ni na koji način ne povezujem s njima. „Okretište” me je nateralo da promenim mišljenje.

Pročitaj tekst
Knjiga Naš veliki album električnih dana, Johane Maksl

Johana Maksl - Naš veliki album električnih dana

26. januar 2022.

Čitanje debitantskog eksperimentalnog (anti)romana Johane Maksl, „Naš veliki album električnih dana”, nesumnjivo pokreće pitanje treba li uopšte stajati s druge strane Platonove pećine i stvarati iluziju o znanju da bi se moglo progovoriti o književnoj tvorevini koja se svesno poigrava sa raskidanjem veze između oznake i označitelja, ili je potrebno pronaći novi kritički diskurs koji računa na suštinsku nemogućnost da se nedvosmisleno i ubedljivo komentariše narativni tok, te usmerava pažnju na druge aspekte dela, poput jezika, kompozicije, zvučanja i, najvažnije, pokuša da ponudi razloge za čitanje jednog teško prohodnog i pripovedno netipičnog romana.

Pročitaj tekst
Knjiga Sezona seobe na sever, Tajiba Saliha

Tajib Salih - Sezona seobe na sever

22. januar 2022.

Ovo je jedna od knjiga koju sam nasumično kupila, u strahu od toga da postajem evrocentrična – u prevodu, htela sam da budem politički korektna i licemerno „dam šansu“ sudanskom piscu, očekujući... Pa, ne znam šta tačno, ali sigurno ne jednu od najupečatljivijih knjiga koje sam pročitala u poslednjih nekoliko godina.

Pročitaj tekst
Knjiga Me'med, crvena bandana i pahuljica, Semezdina Mehmedinovića

Semezdin Mehmedinović - Me'med, crvena bandana i pahuljica

17. januar 2022.

Za Mehmedinovića sam čula i pre no što je objavljen u Srbiji i bilo mi je interesantno što su na Goodreads-u svi prikazi na engleskom. Američkim čitaocima se dopala ta egzotična tema 'izbeglica iz istočnih zemalja', ali mi je prema opisu delovalo da Mehmedinović priča intimnu, nepretencioznu priču o delu svog života koji je obeležio njegov srčani udar, a nakon toga i moždani udar njegove supruge.

Pročitaj tekst
Knjiga Jednostavna zadovoljstva, Džejn Bouls

Džejn Bouls - Jednostavna zadovoljstva

13. januar 2022.

Džejn Bouls je, poput Silvije Plat, jedna od onih autorki koju uvek pretekne senzacija, a delo ostane nepročitano. Premda se slažem da je njen život sam po sebi već dovoljno dobra drama (o tome možete pročitati na kraju knjige), primetiću da se retko koji kritičar usudio da tumači njeno delo van zadatih floskularnih koordinata.

Pročitaj tekst
Knjiga Frantumalja, Elene Ferante

Elena Ferante - Frantumalja

7. januar 2022.

Elena Ferante je, kao ljubiteljka dobrog zapleta, itekako svesna kvaliteta fikcije koju je izgradila oko svoje misteriozne ličnosti, te je u „Frantumalji“ posebno zanimljiva ambivalencija između potrebe da se podsmehne radoznalom čitaocu, a istovremeno mu i otkrije biografske detalje, intimna razmišljanja, odgovara na pisma i daje intervjue.

Pročitaj tekst