En Karson - Lepota muža

20. jul 2023.

Knjiga Lepota muža, En Karson
Knjiga Lepota muža, En Karson

Neki pametni ljudi kažu kako je poezija En Karson prvo radikalno preosmišljavanje prirode i funkcije poezije nakon „Skica životaˮ Roberta Louela.

Neko bi možda rekao da ovo i nije poezija – En Karson je „Lepotu mužaˮ nazvala „pesničkim esejom u 29 plesova tangaˮ, i stvarno se čitav pesnički tok okreće, uvrće i naglo skreće u raznim čvorištima. A to kako čak i kad pomislim da nema više „čistih žanrovaˮ ona uspeva da proširi definiciju hibridnog, to bi mogao biti i zaseban post (ali taj pišem kad joj dodele Nobela).

Povezivanje plesa sa poezijom svakako nije onaj „radikalni potezˮ. Meni se čini radikalnijom erudicija i dubina zarona u razne sfere, od klasične tradicije preko posvećeničkog (iš)čita(va)nja Kitsove poezije do hrabrosti da se pitanje ljubavi, privlačnosti, lepote i želje pokuša spasiti iz kandži petparačke književnosti.

En Karson kaže „Čuvaj lepotuˮ nakon seciranja Kitsove „lepota je istinaˮ kroz odnos lirske junakinje s mužem, njegovim (gej?) prijateljem, sestrama, majkom koja kao u kakvim bajkama brani ćerku od udvarača i upozorava je na opasnosti od „lepogˮ muža. Čitalac koji pristane na ples s En Karson izazvan je da otkrije prirodu te lepote na koju ona upućuje u naslovu i kroz svih 29 plesova ili, kako bi pesnikinja rekla, „okrenite muža i otkrijte skrivenu stranuˮ.

Na stranu zavidna intertekstualnost koja nikada ne prelazi u praznu pretencioznost, ono što fascinira u postupku En Karson jeste slobodno nizanje asocijacija bez kraja i konca, po principu „ukrcaš se početkom stiha negde na put za restoran, stigneš u Hadˮ.

I, nekako, uopšte joj ne zameriš. Naprotiv – to što nikad ne znaš šta te čeka na sledećoj strani čini ovaj pesnički ples uzbudljivim i zavodljivim poput ljubavnog odnosa.

A što više čitaš, lakše ti padne spontanost stihovnog kretanja (opšte uputstvo za čitanje poezije).

  • „Poneki se tango pretvara da je o ženama ali pogledaj ovo.

    Čiji je to mali odraz

    vidiš

    u svakoj njenoj suzi.


    Gledaj me kako savijam ovu stranicu da pomisliš da si to ti.ˮ

P. S. Samo je 300 primeraka štampano kod nas, a vidim da nekih zaostalih ima u @beopolisknjizara . Da ne bude da nisam rekla i da morate posle preko Kupinda za 5000. 😁

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - En Karson - Lepota muža

Bookatorium želi da ti pošalje pismo!

Sve što mi treba je tvoja mejl adresa.
Književnost i goluba obezbeđujem ja. 😊

Šta će mi pismo?