Blog o knjigama

Naslovnice časopisa Njujorker

Njujorker i uloga časopisa u književnosti

14. februar 2024.

Kažu da je san svakog mladog pisca da bude objavljen u Njujorkeru i to je opravdano ne samo dugom istorijom ovog časopisa, već i činjenicom da su mnogi velikani američke književnosti bili prepoznati i započeli karijere upravo šaljući priče i pesme urednicima Njujorkera.

Pročitaj post
Knjižice

Kratka istorija kratke priče

12. februar 2024.

Kratka priča je paradoksalno i najučestaliji, ali i marginalan književni žanr. Ovu učestalost valja shvatiti u proširenom značenju jer svaki put kada prepričavamo anegdotu prijateljima, dobar vic ili, kako kaže Vilijam Bojd, kujemo laž, mi stvaramo „mali, savršeni narativˮ blizak formi kratke priče.

Pročitaj post
Hulio Kortasar

Hulio Kortasar - majstor kratke priče

3. januar 2024.

Verovatno znate da u januarsko-februarskom ciklusu Kluba kratkih priča čitamo pet priča Hulija Kortasara – ako ne znate, odlično, sad znate, ali možda se pitate zašto Kortasar zavređuje poseban ciklus. Danas ću pokušati da odgovorim na to pitanje.

Pročitaj post
🏆🏆🏆

Najbolje knjige 2023. godine

26. decembar 2023.

Premda je ovo zabavan deo godine na Instagramu, milion lista i listica se pravi, i, da, jasno mi je da vam ne treba još jedna, znam i da su praznici neretko povod da kinjimo sebe što nismo ovo ili ovoliko. Priznajem da sam ja jedna od tih opsesivno-refleksivnih i ova godina je za mene bila izuzetno teška. Kada sam sumirala svoju čitalačku godinu, istinski sam se iznenadila kad sam shvatila da sam neke knjige čitala ove, a ne prošle godine – toliko mi je sve delovalo dugo, razvučeno i nekako amorfno.

Pročitaj post
Gomila knjiga u cegeru za poneti

Preporuke za Sajam knjiga 2023.

17. oktobar 2023.

Četrdeset procenata ljudi koji su učestvovali u anketi na Instagramu napisalo je da im je budžet za sajam 5000 dinara i napravila sam listu onoga što bih ja kupila za taj iznos. On je možda nevelik za one koji su glasali za ostale opcije, ali zapravo, mislim da nam takvo ograničenje pomaže da pažljivije i pametnije biramo.

Pročitaj post
Moj dnevnik, avantura se nastavlja

Oktobarski dnevnik čitanja kratkih priča, 2. deo

8. oktobar 2023.

Sem zurenja u vrata Švedske kraljevske akademije nauka i trenutka kad izađu i objave ime dobitnika, malo je istinski uzbudljivih događaja u svetu književnosti. Da, knjige se objavljuju, stalno, uvek, neke čekam s nestrpljenjem, ali ono što mi neizostavno privuče pažnju jeste rehabilitacija, poznatija kao „izvlačenje iz naftalina“, nekog autora ili autorke.

Pročitaj post
Naslovna kartica, omiljene kratke priče sa kluba

Top lista kluba kratkih priča

1. oktobar 2023.

Prvi ciklus Kluba kratkih priča zvanično je završen prošle sedmice, ali je glasanje za najbolju priču prvog ciklusa trajalo do danas – i bilo je mnogo promena kako su glasovi pristizali! Zapravo, bilo je toliko promena da sam bila u iskušenju da se obučem u evrovizijsku voditeljku, uključim lajv i organizujem proglašenje pobednika.

Pročitaj post
Mnoštvo knjiga, uglavnom kratkih priča

Čitalački klubovi - umetnost kolektivnog čitanja

16. avgust 2023.

Htela sam da napišem dnevnik čitanja u toku jedne sedmice jer imam utisak da čitam mnogo više, kvalitetnije i intenzivnije. Premda radim mnogo različitih stvari poslednjih godina, većina nije povezana s književnosti, pa se sad nametnulo pitanje – otkud odjednom toliko mnogo književnosti, a tako „maloˮ pročitanih knjiga?

Pročitaj post
📚📚📚

Deset najboljih kratkih priča

18. jul 2023.

Razmišljala sam koje priče volim, a koje volim malo više od drugih. Odlučila sam da ih rangiram, ali imajte u vidu da je to samo da bi nam svima bilo zanimljivije. Ovoj listi nedostaju mnogi autori i autorke koje volim, ali lepo je nekad ograničiti se, pa makar i u svrhu ovako neozbiljnog poduhvata kakav je top lista najboljih kratkih priča.

Pročitaj post
Nekoliko meni dragih knjiga malih izdavača

Kako podržati male izdavače?

23. februar 2023.

Četvrtak je sjajan dan da razgovaramo o podršci malim izdavačima. Zapravo, bilo koji dan je odličan, ali kažu da je prva rečenica najvažnija, a ja nisam smislila bolju. Šalim se. 😁

Pročitaj post
Dve e-knjige: Write No Matter What - Joli Jensen i How to Write a Lot - Paul J. Silvia PhD

Kako prevazići prepreke u akademskom pisanju?

12. februar 2023.

U mojoj glavi, svaki post ima naslov i, da pišem sastav na temu, ovaj bi se juče zvao „Govoriću vam o svom problemu, ali na društveno prihvatljiv način“. Danas, nakon što sam dovršila čitanje knjige Write No Matter What, zove se „Govoriću vam o našem problemu“ i možda vam neće biti prijatno.

Pročitaj post
Sveća, terarijum i gomiletina knjiga u mraku

Kako izgraditi čitalačku naviku?

22. januar 2023.

Večeras bih da razgovaramo o temi koja mi iskoči na Instagramu skoro svake sedmice, a to je drugo najčuvenije pitanje posle „biti ili ne biti”: koliko i kad čitati u toku dana? (poznatije kao: kako izgraditi čitalačku naviku?)

Pročitaj post
🏆🏆🏆

Najbolje knjige 2022. godine

31. decembar 2022.

S obzirom na to da nisam mogla da se odlučim za jedinstvenu top listu, biće ih jedanaest. Ove godine bilo je mnogo zanimljivih dela, o nekima vam nisam još uvek pisala, o nekima verovatno ni neću.

Pročitaj post
Još jedna kolekcija knjiga koje planiram da pročitam

Da li postaje sve teže odabrati dobru knjigu?

4. septembar 2022.

Ovih dana čitam dvojicu autora s izuzetno jakim stavovima – jedan je programer Robert Martin, a drugi je sociolog Ričard Senet kojeg pažljivo iščitavam zbog gustine teksta i stihijskog otvaranja različitih prozorčića u mojoj glavi.

Pročitaj post
E-knjiga Arts of the possible, Adrijen Rič

Ko je (zapravo) bila Adrijen Rič?

23. jul 2022.

Desi mi se ponekad da izgubim volju da pišem o književnosti, uglavnom jer imam utisak da je akademska zajednica elitistička kaljuga u kojoj pišemo jedni za druge, a istinski dijalog o kulturi izostaje i odvija se svuda sem tamo gde bi nominalno trebalo da mu je centar.

Pročitaj post