Dejvid Grejber - Nebulozni poslovi

27. mart 2023.

Knjiga Nebulozni poslovi, Dejvida Grejbera
Knjiga Nebulozni poslovi, Dejvida Grejbera

Ko još ne zna za ovu knjigu nakon višednevnog smaranja preko storija, sram ga bilo.

„Nebulozni poslovi“ Dejvida Grejbera bili su povod za prvi live s @_zbezana, koja je i glavna optužena za moje prekoredno čitanje ove knjige (kao da nekakav red postoji i u njega verujemo, jelte). No, pošto verujem da se knjige biraju prema tome koja nas tih dana bocne, Grejber i ja smo se družili čitavih nedelju dana.

Grejber je ponudio provokativnu definiciju poslova koje ljudi obavljaju i osećaju da ti poslovi nemaju smisla, ni za njih same ni za društvo, ali su neretko bolje plaćeni od onih „smislenih“. Skupljajući priče različitih zaposlenih koji su mu se sami javljali, Grejber je nastojao da opiše svu raznolikost poslova koji obesmišljavaju rad kao društveno-istorijski koncept i, u drugom delu knjige, nudi i argumentovanu analizu razvoja našeg poimanja rada kroz istoriju. Nastoji da pronađe odgovor na pitanje kako smo se našli tu gde jesmo, a ’tu’ prema statistikama podrazumeva 37% populacije koja smatra da obavlja posao koji, da sutra nestane, nikome ne bi nedostajao.

Mogli biste pomisliti da je ovo suvoparna naučna studija, ali biste pogrešili – Grejberova misao je toliko živa u ironiji i žustrini napada na kapitalizam da sam zatekla sebe kako se (gorko) smejem. Ne govori on ništa što mi već intuitivno ne znamo, više nam nudi okvir za promišljanje tog osećaja promašenosti na radnom mestu koji pomera fokus sa pojedinca i prenosi ga na širi plan ekonomije, društvene teorije i antropologije. Drugim rečima, potvrdiće vam da niste ludi ako primate odličnu platu na sjajnom radnom mestu i osećate se obesmišljeno svakodnevnim pretvaranjem da ono što radite ima smisla i uticaja na društvo.

Grejber piše intelektualno slobodno i uzbudljivo, što mi u poslednje vreme posebno nedostaje jer sam zatrpana raznim ’Pera je rekao da je Žika rekao da Bora misli da blabla’ (što nije loše, samo opterećujuće). Zdrav razum koji tek povremeno ima potrebu za standardnim naučnim pristupom – tako bih opisala njegov pristup u ovoj knjizi, i verujem da baš zbog toga komunicira sa širokom čitalačkom publikom.

Ako se nekad na radnom mestu pitate ’čemu sve ovo’, ovo je knjiga za vas. A i ako ne.

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Dejvid Grejber - Nebulozni poslovi

Bookatorium želi da ti pošalje pismo!

Sve što mi treba je tvoja mejl adresa.
Književnost i goluba obezbeđujem ja. 😊

Šta će mi pismo?