Deset najiritantnijih stavova o čitanju

23. septembar 2022.

Nekoliko lepih knjiga
Nekoliko lepih knjiga

Početak jeseni je divno vreme da razgovaramo o … Iritantnim čitalačkim navikama i stavovima o čitanju uopšte! Ja ću početi, a volela bih da čujem i vas – šta vam ide na živce kod sebe i drugih? Šta biste promenili?

Evo moje liste.

  1. Ne volim izraz „čitalačka rutina“, niti savete kako je uspostaviti – rutina zvuči kao nešto dosadno, što radimo po službenoj dužnosti, i ne mogu to da povežem s načinom na koji ja vidim lepotu susreta s Drugim kroz čitanje.

  2. Ocenjivanje knjiga mi smeta jer pokušava da kvantifikuje iskustvo brojevima, uvodi nekakvu statistiku, matematiku čitanja, i odbojno mi je. Radije opisno kvalifikujem knjige – ističe se, kao na građanskom. Sve me podseća na školu.

  3. Superlativi mi uvek deluju preterano i arogantno – ko je instanca koja određuje ko je „najbolja spisateljica u Australiji“ ili „najznačajnije delo za istoriju književnosti“? Kako se to meri i, u krajnjem slučaju, čemu?

  4. Upotreba knjige kao fizičkog predmeta radi lepe fotografije i ispraznog komentara mi je pre smetala, ali sad mi je svejedno. Svi imamo po dva metra Reč i misao izdanja na polici 😁

  5. Žanrovska diskriminacija i gajenje predstave o filozofiji, sociologiji, kulturnoj teoriji i slično kao literaturi rezervisanoj za akademski svet – bacam se na misiju 2023. da to promenim i možda demistifikujem „težinu“ takvih tekstova.

  6. Deljenje očerupanih stihova, 10 deka po osobi – neke stihove sam videla 80 puta i smučili su mi se.

  7. Agresivni marketing kod izdavačkih kuća koji ne odgovara ni sadržaju ni tonu knjige – kupićemo knjigu i ako nije revolucionarna, zapanjujuća i subverzivna.

  8. Kad se spisateljice nazivaju ženskim verzijama muških pisaca – smesta mi skoči pritisak.

  9. Neracionalno potpuno – kad neko opljuje knjigu koju volim (Goodreads mahom). Poštujem tuđ stav i ukus, ali bih i dalje da izazivam ljude na dvoboje.

  10. Stav da postoje knjige koje „moraš“ pročitati, inače si neobrazovan i neinformisan – premda sigurno postoje značajne knjige, niko ništa ne mora, a takav stav će verovatno učiniti i da ne želi.

Kriva sam po mnogim tačkama optužnice.

A vi? Šta vas nervira, smeta vam ili želite da promenite kod sebe?

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Deset najiritantnijih stavova o čitanju

Dođi da vidiš šta se priča na klubu!

Hej, ti!

Želiš da razgovaraš o književnosti sa drugim ljudima?
Otkriješ nove autor(k)e?
Provedeš veče kao knjiški Šerlok Holms? 😁

Pridruži nam se na Klubu kratkih priča. 😊

Šta je Klub kratkih priča?
Klub kratkih priča